Εκπαιδευτική βιβλιοθήκη για το ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού και δυνητικά εκπροσώπων φορέων της πόλης σε θέματα:
- συμμετοχής και διαλόγου,
- στρατηγικού σχεδιασμού (βασικές αρχές και βήματα),
- παρακολούθησης και δεικτών αξιολόγησης στρατηγικών σχεδίων, παρουσίασης κλασσικών και νέων εργαλείων λήψης συμμετοχικών στρατηγικών αποφάσεων (Problem tree analysis, συμμετοχική SWOT analysis, συμμετοχική PESTLE analysis, συμμετοχικός καμβάς σχεδιασμού έργου).
Ο σχεδιασμός αποτελεί απαραίτητο και δυναμικο εργαλείο διοίκησης που προσδιορίζει την αναπτυξιακή κατεύθυνση του Δήμου για την ευρύτερη τοπική περιοχή και κοινωνία σε συνδυασμό με την βέλτιστη εσωτερική οργάνωση και λειτουργία, η οποία θα πρέπει να καθορίζεται από έναν σχέδιο δράσεων, ενεργειών και έργων.
Στην παρούσα ενότητα παρατίθεται υποστηρικτικό υλικό για την κατάρτιση ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού χρησιμοποιώντας τα εργαλεία PEST και SWOT Analysis. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εκτιμήσουμε τις ανάγκες του Δήμου και να προβούμε σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα αποφέρει την μέγιστη αποδοτικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.
Εν συνεχεία επικεντρωνόμαστε σε έννοιες του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, που εξυπηρετούν στην κατάρτιση σχεδίων δράσεων και χρονοδιαγραμμάτων.
Ο συμμετοχικός σχεδιασμός αποτελεί μία καταλυτική έννοια για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δράσεων και αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης, κατοχυρώνοντας την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Στον παρακάτω σύνδεσμο αναλύεται η έννοια, οι αρχές και τα οφέλη της συμμετοχής.
Τέλος παρουσιάζονται εργαλεία ανάλυσης των αναδυόμενων ή χρόνιων προβλημάτων, τα οποία συμβάλουν στον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των αιτιών και ως εκ τούτου το βέλτιστο σχεδιασμό προτεινόμενων λύσεων,